Soittimet, mikserit ja vahvistimet – kuinka musiikkia muunnetaan

Soittimet, mikserit ja vahvistimet – kuinka musiikkia muunnetaan

 

Perheyritys on tehnyt kovasti töitä brändinsä rakentamisen eteen vuosikymmenien ajan, mutta se on myöskin tuottanut tulosta. Muotoilustaan tunnettu suomalaisyhtiö onkin hurmannut musiikista kiinnostuneet kuuntelijat, jotka osaavat arvostaa laatua, huolellista suunnittelua sekä kaunista muotoilua. Lisäksi tuotteet tehdään Suomessa, minkä johdosta korkealaatuiseen lopputulokseen voi luottaa ja hinnasta voi maksaa enemmän. Genelecin palkkalistoilla on noin 120 ihmistä ja sen liikevaihto on yli 20 miljoonaa euroa. Menestys ei ole jäänyt huomaamatta myöskään korkeammilta instituutioilta, sillä Genelec sai muotoilupalkinnon Harri Koskisen suunnittelemasta bassokaiuttimesta vuonna 2009. Palkinto myönnettiin onnistuneesta tuotemuotoilusta.

Kuten aiemmin mainitsimme, todelliset musiikin ystävät ovat valmiita sijoittamaan suosikkiharrastukseensa valtavia summia. Tämän takia hintalappu ei ole ensisijainen kriteeri, jonka perusteella ostopäätöksiä tehdään. Vannoutuneet kuuntelijat tietävät, että halvalla ei saa hyvää. Suomi onkin tunnettu teknologian edelläkävijänä ja tämä seikka näkyy myös musiikkimarkkinoilla. Pienestä maastamme on ponnistanut monia merkittäviä äänentoistolaitteisiin keskittyneitä yrityksiä, jotka haastavat markkinoiden jätit. Hyvä esimerkki on jo 70-luvun loppupuolella perustettu perheyritys Genelec, jonka tuotteita on myynnissä yli 70 maassa. Iisalmessa pääkonttoriaan pitävä yhtiö on keskittynyt subwoofereihin sekä kaiuttimiin, jotka on suunniteltu asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Asiakkaat haluavat panostaa laatuun

Tilan sijainnin kannalta on niin ikään monia huomioitavia asioita suunnitteluvaiheessa. Jos kyseessä on kellarikerros, on tärkeää miettiä, miten äänet saa eristettyä yläpuolelta. Tämä seikka on erityisen tärkeä, jos olet perheellinen ja asunnossasi asuu pieniä lapsia, jotka haluavat juosta ympäri kämppää. Huoneen ei olisi hyvä olla myöskään keittiön vieressä, sillä kokkailun ja muun seurustelun äänet voivat kantautua seinien läpi ja näin ollen häiritä keskittymistä vaativaa hetkeä. Jos talossasi on yläkerta, jossa on 1-2 huonetta, voi olla paras ratkaisu siirtää musiikkihuone korkeamman kerroksen ylhäiseen yksinäisyyteen.

Musiikin kuuntelemisen kannalta kaikkein keskeisimmässä roolissa on tila, joka ei välttämättä ole toimiva ilman apuvälineitä. Huomioitavia asioita ovat muun muassa sen muoto, akustiikka sekä sijainti talossa. Kaikuuko ääni luonnostaan vai tuntuuko ääneen puhuessa lähinnä siltä, että ääni ei lähde kiertämään huoneessa? Mikäli tuntuu siltä, ettei oma osaaminen etenkään alkuvaiheessa riitä sopivien välineiden valitsemiseen, on hyvä pyytää apua ammattiosaajalta. He neuvovat mielellään asioissa ja auttavat sinua pääsemään kannaltasi optimaaliseen lopputulokseen, jotta musiikin kuunteleminen tilassa soljuu mahdollisimman miellyttävästi ja erilaiset korkeudet eivät pääse häiritsemään musiikille pyhitettyä, rauhoittumiseen tarkoitettua luksusaikaa.

Tilalla on tärkeä rooli

Miksi sitten musiikin muuntamisesta on tullut niin suuri bisnes ja ihmisten kiinnostuksenkohde viime aikoina? Syy löytyy ihmisten tarpeesta rentoutua sekä sukeltaa toisenlaiseen maailmaan. Pitkän työpäivän tai lasten äänekkäiden leikkien jälkeen on ihanaa vetäytyä erilliseen huoneeseen, jossa voi pyhittää huomionsa omaan makuun sopivalle musiikille sekä antaa rentouttavien ajatusten vallata mieli. Musiikin kuuntelemisesta on siis tullut eräänlaista terapiaa, jonka apuvälineenä käytetään erilaisia muuntajia sekä vahvistimia. Voidaankin todeta, että optimaalisen kuuntelukokemuksen löytäminen on noussut harrastukseksi, johon pyritään hinnasta välittämättä ja josta keskustellaan mielellään myös muiden aiheesta kiinnostuneiden henkilöiden kanssa.

Musiikin kuunteleminen ja soittaminen ovat monelle rakkaita harrastuksia, joista halutaan ottaa kaikki irti. Tämä näkyy myös musiikkialalla, sillä jopa kuusinumeroisille musiikkipaketeille on alkanut ilmaantua kysyntää. Mahdollisimman laadukas kuuntelukokemus on monelle tärkeä asia, jota halutaan tavoitella hinnasta riippumatta. Esimerkiksi kattava stereojärjestelmä pitää sisällään kaiuttimet, vahvistimet ja kaapelit, joiden avulla saadaan optimoitua äänen laatu ja tarjottua kuuntelijalle pääsy toiseen maailmaan, jossa heleät sävelet tai vahva bassojumputus saa juuri oikeanlaisen tunteen. Vaativammat kuuntelijat haluavat vieläkin enemmän ja ostavat tiettyjä yksittäisiä osia, joilla he haluavat päästä musiikillisiin tavoitteisiinsa.

Seuraa minua