Kuinka tuoda elokuvateatteri kotiisi

Kuinka tuoda elokuvateatteri kotiisi

Useimmat elokuvat ovat parhaimmillaan elokuvateatterin suurelta valkokankaalta toistettuna tasokkaan äänentoiston saattelemana. Nykyään kenellä tahansa on kuitenkin mahdollista tuoda elokuvateatterin tunnelma myös omalle kotisohvalle. Useista tarvittavista laiteinvestoinneista huolimatta kotiteatteri on taloudellinen sijoitus, joka kannattaa. Suomen elokuvateatterien elokuvatarjonta on kaventunut entisestään samalla, kun elokuvalippujen hinnat jatkavat nousuaan. Hyvin suunniteltu ja rakennettu kotiteatteri voi parhaimmillaan korvata kalliin elokuvateatteriharrastuksen netti casinot. Tämän lisäksi oma kotiteatteri tuo koko muun viihdemaailman tarjonnan suoraan omaan kotiisi. Sen avulla jokainen perheenjäsen pääsee nauttimaan omasta lempiharrastukseen: pelaamisesta, musiikin kuuntelusta, television katselusta, urheilun seuraamisesta tai vaikkapa laulamisesta. Kotiteatteria suunniteltaessa tulee ottaa monta tekijää huomioon. Ensinnäkin on mietittävä, minne kotiteatterin laitteet ja valkokankaan sijoittaa asunnossa. Jos asunnon neliöt tai budjetti eivät salli rakentaa kotiteatterille omaa huonetta, luontevin valinta on asunnon olohuone. Kotiteatterin pystyy usein sijoittamaan vaikka samaan paikkaan, missä perheellä on tapana katsoa televisiota. Paikkavalinnan lisäksi tarvitaan videoprojektori tai televisio kuvan näyttämiseen. Laitevalinta riippuu siitä, kuinka isoa ja laadukasta kuvaa halutaan. Tämän lisäksi kuvan näyttäminen edellyttää myös ohjelmanlähdettä, jolla pystyy toistamaan oman maun mukaan Blu-ray-levyjä, pelejä, televisiolähetyksiä tai Netflixiä. Laadukkaan kuvan lisäksi autenttinen elokuvateatterikokemus tarvitsee myös hyvän monikanavaisen äänijärjestelmän. Lopuksi kaikki ääni- ja kuvalähteet pitää vielä kytkeä kotiteatterin sydämeen eli vahvistimeen.

Kuvan heijastaminen valkokankaalle

Vaikka kotiteatterin katselulaitteeksi voi valita myös television, videoprojektorilla laadukas ja suuri kuva onnistuu parhaiten. Videoprojektoreita usein luullaan vain pinttyneille elokuvaharrastajille suunnatuiksi laitteiksi, joiden käyttö on paitsi kallista myös hankalaa. Näin ei kuitenkaan ole enää nykyään, vaan markkinoilta löytyy laaja valikoima edullisia ja helppokäyttöisiä projektoreita. Projektoripohjainen ratkaisu on usein edullisempi kuin vastaavan kokoinen televisio. Sen iso ja laadukas kuva luovat edellytykset sille, että minkä tahansa elokuvan tai TV-sarjan realismi paranee moninkertaisesti verrattuna tavallisen television kuvaan. Lisäksi videoprojektorin voi sijoittaa näppärästi vaikka kattoon kiinni, jossa se ei myöskään vie tilaa seinältä tai hyllyiltä. Jos on kuitenkin sitä mieltä, että taulumallinen televisio on siistimpi ratkaisu omaan olohuoneeseen, mikään ei estä rakentamasta kotiteatteria myös sen varaan. Laadukas kotiteatterikokonaisuus vaatii siis ennen kaikkea hyvän videoprojektorin. Nykyään useimmat pitävät minimivaatimuksena vähintään HD Ready -tason projektoria. HD-tason kuvassa on pikseleitä 1280 x 720, joka on se kuvatarkkuus jolla teräväpiirtokanavat lähettävät ohjelmiaan nykyään. Jos on varaa sijoittaa enemmän kuvanlaatuun, markkinoilta löytyy myös Full HD -kuvalaatuisia (1920 x 1080) laitteita, joissa kuvan yksityiskohtaisuus on vielä parempi. Lisäksi ostajan on syytä kiinnittää huomiota videotykkien valotehoon ja kontrastiin, jotka voivat vaihdella suuresti. Mikäli tila ei ole kunnolla pimennettävissä, niin tykiltä vaaditaan enemmän valotehoa. Pitää myös muistaa, että Suomessa on iso osa vuodesta melko hämärää jolloin pimennettävyyteen ei tarvitse välttämättä kiinnittää liikaa huomiota. Videoprojektorin vähintäänkin kohtuullinen valoteho ja hyvä kontrasti kuitenkin varmistavat, että kuvan värimaailma ja kirkkaus ovat optimaaliset. Tähän toki vaikuttavat myös huoneen ja videoprojektorin lisäksi valkokankaan materiaali, johon on myös syytä kiinnittää huomiota kotiteatteria rakentaessa.

Laadukas äänijärjestelmä

Jotta päästään mahdollisimman lähelle elokuvateatterin tunnelmaa, kotiteatteriin on syytä valita monikanavainen äänijärjestelmä. Monikanavaisen äänijärjestelmän suunnittelu vaatii kuitenkin runsaasti tietämystä ja monilla kuluttajilla tätä ei ole saatavilla. Onneksi on myös mahdollista valita valmiita kotiteatterikokonaisuuksia, joiden ohjekirjat tekevät äänijärjestelmän pystyttämisestä vaivatonta. Perinteinen kotiteatteri on yleensä varusteltu niin sanotulla 5.1-järjestelmällä, jossa ääni toistetaan yhteensä kuudesta kanavasta. Viidestä kaiuttimesta tulee ääniä laaja-alaisesti, ja niistä kolme sijoitetaan eteen ja kaksi taakse. Yksi kuudesta kaiuttimista on matalia ääniä toistava subwoofer. Nykyään kotiteatteri voidaan rakentaa myös 7.1- tai jopa 9.1-järjestelmänä, jolloin kaiuttimien määrää lisätään vielä entisestään. Monikanavaisen äänijärjestelmän suunnittelu aloitetaan yleensä pääkaiuttimista, jotka sijoitetaan eteen vasemmalle ja oikealle. Pääkaiuttimiksi kelpaavat useimmat vanhaksi jääneet kaiuttimet, jos sellaiset sattuvat kotoa löytymään. Monikanavajärjestelmän ehkä tärkein yksittäinen kaiutin on kuitenkin keskikaiutin, jonka laadusta ei kannata tinkiä. Katsojan eteen sijoitettava keskikaiutin toistaa esimeriksi suurimman osan elokuvien puheesta. Keski- ja pääkaiuttimien lisäksi katsojan taakse sijoitetaan takakaiuttimet, jotka varmistavat autenttisen tunnelman siitä että katsoja on osa elokuvan tapahtumapaikkaa. Hyvän elokuvakokemuksen kruunaa alaääniä toistava subwoofer, joka luo äänimaailman voimaa ja dynamiikkaa vielä entisestään. Äänijärjestelmää valittaessa on syytä vielä huomioida tarkkaan mihin kotiteatteria aikoo käyttää. Esimerkiksi musiikin kuuntelussa ja elokuvien katselussa äänen laadukkuudella on eri merkitys.

Seuraa minua