Kodin viihde-elektroniikkalaitteet

Kodin viihde-elektroniikkalaitteet

 

Yleisimmin kodin viihde-elektroniikkalaitteilla ymmärretään sellaisia laitteita kuten televisiot, radiot, tietokoneet, levysoittimet ja muut musiikkilaitteet. Monessa kodissa viihde-elektroniikka on yksi asunnon arvokkaimmista tavaroista. Viihde-elektroniikkaan voikin sijoittaa todella paljon rahaa, mikäli henkilö haluaa parasta laatua. Viihde-elektroniikka vanhenee nopeasti ja kallis laite voi olla lähes arvoton muutaman vuoden päästä. Lisäksi viihde-elektroniikka on usein tärkeä sähkönkuluttaja, ja moni voikin säästää merkittävän summan sähkölaskussa muuttamalla viihde-elektroniikan käyttötottumuksia. Tässä lyhyessä artikkelissa käydään läpi viime aikojen muutoksia kodin viihde-elektroniikassa. Aluksi muutama sana siitä, kuinka suomalaisten kotien viihde-elektroniikka on muuttunut viimeisten 30 vuoden aikana. Useiden suomalaiskotien viihde-elektroniikassa on tapahtunut valtavia muutoksia viime vuosina. Yksi suuri muutos on ollut analogisten televisiolähetysten loppuminen ja siirtyminen digitaalisen aikaan. Myös musiikin kuuntelussa on tapahtunut suuria muutoksia: ennen levyjä kuunneltiin lp- tai cd-levyillä, nykyään monissa kodeissa musiikkia kuunnellaan internetin kautta, esimerkiksi sellaisten suoratoistopalveluiden kuten Spotifyn kautta. Tosin LP-levyt ovat myös kysyttyjä ja monet musiikin harrastajat jatkavat LP-levyjen kuuntelua ja ostamista. Monet 80- ja 90-luvun suositut viihde-elektroniikkalaitteet kuten C-kasettisoittimet ja VHS-videolaitteet ovat historiaa. On hyvä huomioida myös, että internet on vielä varsin nuori. Internet Explorer julkistettiin vuonna 1995, ja internet alkoi yleistyä suomalaisissa kotitalouksissa 2000-luvulla.

Alati kehittyvä viihde-elektroniikka

Nykyään on varsin tavallista, että kodin viihdelaitteita ohjataan etänä, esimerkiksi puhelimen tai tietokoneen kautta. Puhelin voikin toimia eräänlaisena kaukosäätimenä. Monessa kodissa laitteet onkin yhdistetty virtuaalisesti toisiinsa. Esimerkiksi kaiuttimiin ei välttämättä tarvita virtajohtoa, vaan ne toimivat Bluetoothin kautta. Televisio ja tietokone ovat myös usein yhteyksissä toisiinsa, esimerkiksi tietokoneen näytöstä kuvan voi siirtää tv-ruudulle. Kaikkein uusimmissa malleissa on internet-yhteys. Monissa kodeissa tv-vastaanottimet ovat erittäin suuria ja onkin yleistä, että ihmisillä on yli 50-tuumainen tv-näyttö. Tv-vastaanottimien ulkonäkö on myös muuttunut huomattavasti kuvaputkitelevisioista digitaalisiin vastaanottimiin, joissa on litteä näyttöruutu. Tämä muutos tarkoittaa sitä, että käyttäjällä on käytössään entistä laajemmat valikoimat sisältöä, kun perinteisten ohjelmien lisäksi käytössä on myös internetin tarjoamat sisällöt. Televisio-ohjelmien lisäksi käytössä voi olla suoratoistopalveluja, kuten Netflix tai vaikkapa Yle Areena. Sama tarjonnan kasvu koskee myös musiikkia. Levyjen ja radion lisäksi musiikkia voi toistaa esimerkiksi YouTubesta tai Spotifysta. Moni epäileekin, onko perinteisillä televisio-ohjelmilla tai perinteisillä radiokanavilla lähetettävillä radiolähetyksillä tulevaisuutta, uuden verkkopohjaisen median noustua perinteisten kanavien rinnalle. Viihde-elektroniikan rajapinnat ovat myös alkaneet häilyä. Siinä missä ennen tarvittiin erikseen televisio, radio, tietokone, sanomalehdet, kirjat ja puhelin, tänä päivänä miltei kaikki nuo toiminnot voi hoitaa televisiolla, puhelimella tai tietokoneella.

Kodin viihde-elektroniikan tulevaisuus

Tulevaisuutta on tietysti vaikea ennustaa mutta todennäköisesti monet viime vuosien innovaatioista tulevat kasvattamaan osuuttaan. Tällaisia ovat esimerkiksi pilvipalveluiden käyttö tallennusmedioina ja internetin käyttö television kautta. On myös oletettavaa, että kodin teknologian ohjaus tapahtuu yhä useammin etänä. On todennäköistä, että yhä useammassa kotitaloudessa on tulevaisuudessa 55-tuumainen tai suurempi televisio. Televisiokaupassa kilpaillaan tietysti parhaimmasta kuvanlaadusta, ja tässä kilpailussa näytön laatu on se keskeinen osatekijä, johon valmistajat panostavat. Tällä hetkellä uusinta teknologiaa edustaa crystal led-näyttö ja toinen erittäin hintava näyttötyyppi on OLED. Yksi haaste tulevaisuuden televisiolle, jossa myös tietokone toimii, on kuinka sitä ohjataan. Koska kaukosäädin koetaan tähän tarkoitukseen liian yksinkertaiseksi, tullaan tulevaisuudessa varmasti enenevässä määrin näkemään vaihtoehtoisia tapoja. Lisäksi television käyttöjärjestelmät tulevat todennäköisesti kehittymään erittäin paljon. Tulevaisuudessa viihde-elektroniikka on käyttäjälähtöistä, useampia viihdepalveluja sidotaan yhteen laitteeseen ja akkujen kehityksen tuoma langattomuus mahdollistaa viihde-elektroniikan hyödyntämisen missä vain ja milloin vain. Samoin voidaan olettaa, että näiden vastapainoksi nousee pyrkimys perinteisten kirjojen ja vanhojen viihdemuotojen säilyttämiseen. Sen lisäksi viihde-elektroniikan lisääntyvä käyttö herättää varmasti myös epäilyksiä laitteiden terveysvaikutuksista, kuten niiden vaikutuksesta unen laatuun ja aktiivisuuteen. Myös sosiaalinen media tulee vahvemmin osaksi viihde-elektroniikkaa ja niiden käyttöä. Sen sijaan että istutaan yksin kotona näytön ääressä, tulee viihde-elektroniikka todennäköisesti tulevaisuudessa mahdollistamaan myös sen hyödyntämisen toisen käyttäjän kanssa etänä esimerkiksi virtuaaliläsnäolon tai videopuhelujen avulla.

Seuraa minua